Olcsó tengerparti nyaralás

2010.02.04. 14:59

Albánia tengerpartja két részből áll. Északon lassan mélyülő, homokos strandok várják a nyaralókat, míg délebbre az Albán Riviéra csodaszép hegyei szegélyezik a sziklás, köves partokat.
A magyar utazók inkább az északi részt szeretik, ahol a legnagyobb strand Durrës városától délre található, itt rengeteg szálloda és apartman várja a pihenőket. Szintén nagy, de kevésbé frekventált Velipoja tengerpartja, amelynek szürke homokja gyógyító erejű.
Kettejük közt van Shëngjin, amely a délebbre fekvő Divjakával együtt különleges élményt nyújt lagúnáival, tengerparti ősfenyveseivel.
Aki szeretne olyan helyen nyaralni, amelyet a magyarok még nem fedeztek fel, ahol még igazi vendégszeretet várja a turistákat, pihenjen Albániában.
Szállásajánlatokat itt találhatnak:
http://www.alban.hu/olcsonyaralas.htm

Albánia egyes elzárt hegyi területein még szokás a vérbosszú. Ezt mi úgy képzeljük, hogy vérgőzös vademberek egymásra lövöldöznek, de ez így messze nem igaz.
A vérbosszú a becsületről szól. Nagyon nehéz döntés és sok szabálya van. Mindenki veszít vele, de akkor miért csinálják?
Nemrég egy hegyi faluban valaki géppisztollyal megölt 3 testvért.
A három fiú egyikének viszonya volt egy háromgyermekes feleséggel a faluból, akit teherbe is ejtett. A férj - Besim Karaj - tudott a dologról, két hónapja rajta is kapta őket, de nem hagyták abba. A faluban elterjedt, hogy Besim nem férfi, nem tudja kielégíteni a feleségét, nemcsak szarvakat visel, hanem zabigyereket is nevelhet. Az ilyet nem veszik férfiszámba, nem állnak szóba vele, nem isznak együtt vele, nem hívják el sehová, hangosan összesúgnak a háta mögött. Nem segítenek neki a munkában, ami ott a túléléshez elengedhetetlen. Kinevetik, megalázzák, levegőnek nézik. Mit tehet?
Elmenekülhet, többet nem láthatja a gyerekeit, szégyenben élhet.
Vagy ölnie kell.
Besim vett egy géppisztolyt, le akarta lőni a csábítót. Zakója alatt a fegyverrel lépett be a kocsmába, amely a fivérek tulajdonában volt. Mindhárman elkezdték gúnyolni, kinevették. Aztán előkerült a fegyver és az arcukra fagyott a mosoly. Besim férfiként viselkedett.
Másnap adta fel magát a rendőrségen. Elmondta, hogy csak a csábítót akarta megölni, a másik kettő csak a gúnyolódása miatt halt meg.
Őrá börtön vár, a rokonai vér alá kerültek, most őket ölhetik meg. A feleség egyedül maradt két férfi között.
Amikor vadembereknek hívjuk őket, gondoljunk arra, hogy nekünk talán már nem ér ennyit a becsületünk, de nekik nincs más vagyonuk.

süti beállítások módosítása