Akinek nincs autója, annak elég nehéz kijutnia Albániába Magyarországról. Átszállás nélkül nincs is erre semmilyen mód.
De 2015 nyarán a TST Tours közvetlen buszjáratokat indít Budapestről Durresbe. Ezek a buszok péntek este indulnak és rövid megállókkal szombaton délután érkeznek a tengerpartra. Visszafelé szombaton délután indulnak és vasárnap délelőtt érnek haza.
Ami a legjobb: az utazás ára oda-vissza csak 28,000 Ft/fő.
A várható indulási időpontok:
Június 19 - 28 ( Kivételesen Szegedről indul és oda érkezik )
Július 17 - 26 
Július 31 - Augusztus 9
Augusztus 14 - 23
Szeptember 4 - 13

Mivel a busz utasainak nem kötelező az iroda szállásajánlatai közül választaniuk, ezért az általam kínált szállásokkal összeállítható egy olcsó nyaralás.
( Pl. egy hét 2 főre a Gudeljan panzióban reggeli nélkül csak 60 euró/fő, azaz kb. 19 000 Ft. Ehhez jön még a busz 28 000 Ft-os költsége, így már 47 000 Ft-ból nyaralhatunk egy hetet. )

További Durresi szállásajánlatok: http://alban.hu/durres/durres_apartman/

 

Megújult a vasút!

Címkék: vonat Albán vasutak

2015.05.27. 12:40

Legalábbis részben. Néhány éve zárták be a tiranai pályaudvart, ahonnan nyugat felé mentek a sínek, hogy elérjék az ország azon pontjait, ahová vasút vezetett: Shkodrát, Vlorát és Pogradecet. 
Azóta a pálya leromlása miatt Pogradec helyett csak Librazhdig jár a vonat és a tiranai állomást is bezárták, ahogy a napi két vonatpárból is csak egy maradt a fenti irányokba.
A vasút további romlása és lassú eltűnése a személyszállításból nem volt kétséges eddig, hiszen hiába írták alá a nemzetközi egyezményt 10 éve, nem indult személyvonat Montenegró felé sem, a szerelvények lassúak és lepusztultak voltak.

Ezt akarja az albán kormány megfordítani és több millió lek beruházásával a legforgalmasabb szakaszon - Tirana és Durres között - modernizálják a vasút közlekedést. Egy új szerelvényt állítottak össze, felújított mozdonnyal és két felújított vagonnal - még WC is van! A napi 7 járat sajnos még nem jut el Tiranába, csak a várossal szomszédos Kashar felújított állomásáig. A menetjegy Kashar és Durres között 70 lek, amihez még a 30 lekes buszjegy is hozzájön Tiranából. Így is olcsóbb mint a 160 lekes buszjegy a két város között, ráadásul ide bérletet és retúrjegyet is lehet venni. Újra érdemes vonatozni Albániában!

Íme a 2015-ös menetrend:

 

A korrupció megöli a jövőnket!

Címkék: korrupció

2015.05.08. 15:18

Ezzel a szlogennel látogatta meg a tiranai amerikai nagykövet és az albán oktatási miniszter az egyik elbasani gimnáziumot.
Azért ezt a gimnáziumot, mert onnan egy diák levelet írt a miniszter asszonynak, mert  az iskolában a tanárok gyerekeivel kivételeznek. Konkrétan a kémia tanárt vádolták.
A miniszter asszony elmondta, hogy igen, ez is korrupció, és a korrupciót csak úgy lehet kiirtani, ha mindenki mindenhol harcol ellene, és bátorította a diákokat erre.
Hajrá albán gimnazisták!

süti beállítások módosítása