Albániának sok hegye és rengeteg hegyi folyója van. Ezek a folyók februártól májusig alkalmasak vadvízi evezésre, raftingolásra. Nyáron jóval kisebb a vízhozamuk, némelyik ki is szárad a legmelegebb hónapokban.
Az albán vadvizek csak az igazi sportembereknek valók. A folyók partján nincsenek szállodák, éttermek, némelyik folyóhoz több órát is kell autózni. A legjobb helyeken csak vadkempingezni lehet. 
Egy albániai vadvízi túra életreszóló élmény azoknak, akik igazi kikapcsolódásra vágynak! 
Folyóleírásokat, részleteket itt találhatnak: http://www.alban.hu/whitewater_01.htm

Gjirokastra városa Dél-Albániában van, nem messze a görög határtól. Néhány éve az UNESCO Világörökség része lett, köszönhetően sajátos házainak. Ez a kövek városa, kövezett utcákon nagy kőházak között sétálhatunk, amelyeknek a teteje is egyedi szürke kőpalából van.
A város alaprajza egy kiterjesztett szárnyú sast ábrázol, melynek törzsét a vár alkotja. A várban fegyvermúzeum és börtönmúzeum is van, hiszen 1967-ig rabokat tartottak fogva falai közt, szörnyű körülmények között.
A város szülöttei közül Ismail Kadare író a legnevesebb, de itt született a volt diktátor Enver Hoxha is. Az egyik legrégebbi helyi nemzetség a Fico család. Közülük került ki Albánia egyik legokosabb külügyminisztere, Rauf Fico, akit még Hitler is nagyra tartott.
Gjirokastra megér egy sétát, érdemes megnézni a városról készült képeimet is:

http://www.alban.hu/gjirokaster_main.htm

süti beállítások módosítása