Gjirokastra városa Dél-Albániában van, nem messze a görög határtól. Néhány éve az UNESCO Világörökség része lett, köszönhetően sajátos házainak. Ez a kövek városa, kövezett utcákon nagy kőházak között sétálhatunk, amelyeknek a teteje is egyedi szürke kőpalából van.
A város alaprajza egy kiterjesztett szárnyú sast ábrázol, melynek törzsét a vár alkotja. A várban fegyvermúzeum és börtönmúzeum is van, hiszen 1967-ig rabokat tartottak fogva falai közt, szörnyű körülmények között.
A város szülöttei közül Ismail Kadare író a legnevesebb, de itt született a volt diktátor Enver Hoxha is. Az egyik legrégebbi helyi nemzetség a Fico család. Közülük került ki Albánia egyik legokosabb külügyminisztere, Rauf Fico, akit még Hitler is nagyra tartott.
Gjirokastra megér egy sétát, érdemes megnézni a városról készült képeimet is:

http://www.alban.hu/gjirokaster_main.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://mediterranszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr361700818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása