Albánia európai ország, ez már a határon kiderül. Ahhoz hogy belépjünk nem kell vízum, de még útlevél sem, elég a személyi igazolvány. ( Aki Szerbián és Koszovón utazik át, annak ezekbe az országokba kell útlevél )
Nem kell semmilyen különleges papír, nemzetközi jogosítvány, oltás. A csomagjainkat nem igazán nézik meg, se belépéskor, se kilépéskor. Nincsenek beviteli és kiviteli korlátok a szokásos holmikra, élelmiszerekre. ( Csempészni persze tilos )
Csak a saját gépjárművel érkezők kapnak egy vámpapírt, amit kilépéskor le kell adniuk.

Albánia szabad ország, kevés az előírás, túlnyomórészt ingyen parkolhatunk, fűre lépni szabad. Persze nem szabad a helyieket zavarba hozni: az ittas egyént lenézik, a hangoskodóra rászólnak, a monokinis hölgyről azt hiszik, árulja bájait.

Lek, az albán pénz

Címkék: albánia atm albán lek lek

2010.04.19. 14:29

Albániában az Albán Lek a hivatalos pénznem, egy lek kb. 2 Ft-ot ér, már a kilencvenes évek közepe óta. A leket nem váltják nálunk, gyakorlatilag csak Albániában lehet hozzájutni, bankokban és pénzváltóknál. Az utcai váltás ott is illegális. Az országban EURO-val is lehet fizetni a legtöbb helyen, de lekben kényelmesebb. A drágább helyeken a bankkártyát is elfogadják, ATM-ek minden bankfióknál vannak, így könnyen tudunk pénzt felvenni a kártyánkról. A legnagyobb címlet az 5000-es, a legkisebb az egylekes.
Érdekesség, hogy az albánok még mostanában is gyakran számolnak régi lekben, ami tízszerese az újnak. Pedig a pénzcsere majdnem ötven éve volt, és mégis. De a bankok terjedésével ez gyorsan el fog múlni, hiszen nem mindegy, hogy valaki az adott összeg tízszeresét utalja el véletlenül.

süti beállítások módosítása