Életbe lépett a kétéves vadászati tilalom Albániában.
Mostantól 2016-ig tilos mindenféle vadászat az ország területén, a bejegyzett engedélyes vadászok számára is.
A drasztikus rendelkezés oka, hogy boldog boldogtalan vadászik, mindenféle fegyverrel, így a vadállatok eltűnőben vannak, a legközönségesebb fajok is megritkultak. Fier környékéről például eltűnt a teljes fácán és fogoly állomány és a vadnyulak 90 %-a. ( Igaz megjelent néhány sakál és farkas. ) A körzetben 313 engedéllyel rendelkező vadász van, igaz kb. 20 000 embernek van fegyverviselési engedélye, akik úgy érzik, hogy joguk van vadászni is.
Albánia jelentős költözőmadár pihenőhely, így ezek az állatok is védve lesznek két évig.
Albánia az olasz vadászok kedvelt terepe volt, akik minden mozgóra lőnek, így most ők is elkerülik az országot.
Reméljük meglesz a hatása a tiltásnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediterranszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr885795867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.03. 14:34:50

Hát én ezt a vadászati tilalmat nem nagyon érzékelem :) Tegnap voltunk vadászni az egyik itteni ismerősömmel, lőttünk is 5 madarat :)

Dino Tibor · http://www.alban.hu 2014.02.05. 11:50:26

Akkor ez volt az utolsó vadászatod 2016-ig :) Ha meg újra hívnak, magyarázd el nekik, hogy miért fontos a fauna megőrzése.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.07. 17:51:17

@Dino Tibor: Az albán ember szabad ember, ezt Te is tudod. Magasról lesz@rja mindenki itt a vadászati tilalmat. A fegyvertartási, és vadászati-halászati jog itt a közember szemében alapjog, és a közember szerint teljesen mindegy, hogy milyen törvényeket hoznak a politikusok ezügyben. Itt, Tirana főterétől 13 km-re azóta is hallom a puskaropogást, mi lehet akkor vidéken? :)

Ez a törvény ugyanarra a sorsra fog jutni, mint pl. ittas vezetés ügyében a zéró tolerancia. Ha engem pl. itt megszondáztatna a rendőr, akkor csak azt mondanám, hogy "rendben biztos úr, megfújom, de csak ön után" :)
Mondjuk ehhez az is hozzátartozik, hogy itt részeg ember nem nagyon van, részeg sofőr meg szinte 0%, viszont az is igaz, hogy szinte mindenki ittas egy kicsit, a rendőr is nyugodtan beül sörözni, vagy rakizni szolgálatban is a kávézóba (értelemszerűen mértékkel).

Mondjuk most csupa olyan dolgot írtam le, amit valószínűleg Te is tudsz :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.07. 18:03:22

@Dino Tibor:
Természetesen nem azt mondom, hogy ez jó dolog, hogy gyakorlatilag alig van vad Albániában, de ahogy Olaszországban sem lehetett ez ellen semmit sem tenni, úgy itt sem lehet.

Még egy példa: Te is tudod, hogy már évek óta a vendéglátóhelyek zárt tereiben tilos a dohányzás. Ki is van írva mindenhol. Az esetek 99,9%-ában meg ha beülsz valahova, a pincér már eleve úgy jön oda hozzád rendelést felvenni, hogy nár eleve hozza a hamutartót :) Ez még a TEG és a CityPark bevásárlóközpontok kávézóira is igaz, csak annyi kivétellel, hogy ott kérni kell, és nem hamutartót, hanem kávéscsészealjat hoznak :)

Dino Tibor · http://www.alban.hu 2014.02.12. 12:36:24

Nem, az albán ember nem szabad ember, csak azért nem tartja be a törvényeket, mert nem tartatják be vele. Én láttam ezeket a "szabad albán embereket" 1990-ben, akkor épp betartottak minden szabályt. Ahogy most is betartják őket, amikor külföldön laknak.
Az új kormány szerencsére komolyan veszi a saját törvényeit, börtönbe dugja az ittasan vezetőket, elkobozza a tilosban halászók csónakját.
Ők ugyanis tudják, hogy ez a nagy szabadság mihez vezetett: szétszórt szeméthez, kihalt erdőkhöz, rengeteg halálos autóbalesethez vagy mindenhová felépített engedély nélküli házakhoz, amiket épp most rombolnak le.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.12. 16:12:14

@Dino Tibor: Én nagyon örülök az új kormánynak, nekik drukkoltam ugyanis a választásokon, DE:
1./ Albánia az előző 8 éves Berisha kormányzás alatt rengeteget tisztult szemétügyileg, ez nem az új kormány érdeme, tetejében nem is a Berisháéké szerintem, hanem ez spontán történt jórészt legalábbis.
2./ Én egyetlen ittas vezetőről sem hallottam, hogy ténylegesen börtönbe került volna, viszont naponta látok (most is) szolgálatban lévő rendőröket sörözni, és rakizni :)
3./ A "rengeteg halálos baleset" egyrészt egy kérdés, hogy mihez képest rengeteg? Pont a teraszunkról látni a Tirana-Elbasan autópálya még el nem készült részének építését. Ott egy terelés a mai napig úgy van megoldva, hogy aki sötétben arra jár, és nem ismeri a környéket, tuti, hogy leszalad az útról, esetleg fel is borul kocsival. Kb. minden második nap történik is egy ilyen eset, és kb. minden ötödik ilyen eset borulással is végződik. Itt halálos eset még nem volt, de ki lehet számolni, hogy 5 hónap alatt hány baleset történt, tényleg kétnaponta történik egy átlagban. Az útépítő meg azóta sz@rik rá, hogy megcsinálja rendesen (jól láthatóan) a terelést azóta is. Namost az ilyen eseteknek pl. abszolút semmi köze nincs az ittas vezetéshez, viszont remekmód megdobja a baleseti statisztikát. Egyébként Németországban, Franciaországban, meg Svájcban miért nincsen sok halálos baleset? Ott lehet mértékkel inni, és iszik is szinte mindenki.
4./ A halászat és a horgászat nem ugyanaz a fogalom.
5./ Az engedély nélkül épített házakat szintén nem a Rama kormányzat kezdte el lerombolni, rombolták azokat a Berisháék is rendesen, mégis termett helyettük utánpótlás...
6./ Ahogyan az itteniek történeteit hallgatom, az albán nép az Enver Hoxha alatt is éppen ilyen látszólagos szabálykövető volt, mint most. A számára értelmetlen szabályokat akkor is csak látszólag tartották be, meg most is. Nyugaton meg azért tartja be a szabályokat az albán, mert azok általában értelmes szabályok, és van értelme betartani. Ez a vadászati tilalmas szabály meg egy teljesen értelmetlen szabály, ha már meg akarná védeni a kormány az itteni vadállományt, akkor abszolt nem így kellett volna ennek nekikezdeni, mert így senki nem fogja ezt betartani.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.12. 16:37:15

@Dino Tibor:
@Jani haverja: Kis kiegészítés:

Csak egy példa: Nem tudom, hogy mit szólnál a következő szituációhoz: Bemész egy élelmiszerboltba, telepakolod a kosaradat mindenfélével, sorban állsz a pénztárnál, kifizeted mindezt becsületesen, majd amikor a pénztártól távoznál, megállítana egy biztonsági őr, és elvenné tőled az összes általad megvásárolt cuccot, az értéküket meg nem adná vissza pénzben. Valószínűleg nem repesnél az örömtől...
Ezzel a vadászati tilalmas törvénnyel ugyanis hasonló módon viselkedett a kormány a becsületes emberekkel (akiknek ténylegesen van fegyvertartási engedélyük, és vadászengedélyük). Ugyanis ezek az emberek FIZETTEK a fegyvertartási és a vadászengedélyükért az államnak, most meg kiderül, hogy az egészet a hajukra kenhetik, legalábbis elméletileg. Akik meg engedély nélkül tartanak fegyvert itt, azokat meg eddig se érdekelte túlzottan a törvényi szabályozás...

Na, ezért nem jósolok nagy jövőt ennek a törvénynek.

Dino Tibor · http://www.alban.hu 2014.02.13. 09:52:36

Igazad van, ez a bolti szituáció tényleg szörnyű. Mennyivel jobb ami most van: bemész a boltba, kifizeted a kosarad tartalmát, és amikor hazamész, akkor derül ki, hogy a csomagolások üresek, alig 10 %-a van benne a vásárolt áruknak.
Ugyanis Albániában 1990-hez képest 90 %-kal csökent a vadállomány. Te panaszkodtál, hogy a tenger üres, alig fogtatok halat a túlhalászat miatt. Ez van az erdőkkel is.
Ha nincs ez a korlátozás, akkor pár év múlva nem marad lelőhető vad, és nem lesz értelme fizetni a vadászatért.
Remélem a becsületes vadászoknak lesz annyi eszük, hogy rájöjjenek, ez a törvény nemcsak arra jó, hogy a vadállomány elkezdjen szaporodni, hanem arra is, hogy az orvvadászokat lekapcsolják, és ebben ők járnak majd élen.
De ha marad a tipikus törvénybetartási morál, akkor nem lesz vad, csak a vonuló madarak, azaz a mi féltett vadjainkat fogják lelődözni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.13. 12:49:19

@Dino Tibor: Nem a vadászat KORLÁTOZÁSÁVAL van nekem bajom, meg másnak sem, hanem a TILTÁSÁVAL!

Ez egy átgondolatlan barom törvény, amit meghoztak, ezzel van itt mindenkinek baja.

Szintén egy példa: Majd ha elszaporodnak emiatt a veszett rókák itt (ha betartanák az emberek ezt a vadászati tilalmat), akkor nézd meg, hogy mennyi költözőmadár marad majd!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.13. 12:50:25

@Dino Tibor: De egyébként a 10% áru azért még mindig jobb, mint a 0% D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.13. 12:55:27

@Dino Tibor: És még egy: Ezek a "féltve őrzött vonuló madarak":
Vonuló madarakat (kacsát, libát) teljesen legálisan, korlátozás nélkül lehet lőni Magyarországon szezonban. Meg Szlovákiában is, meg Lengyelországban is, meg Svédországban is.

Ja, az EU féltve őrzi a vonuló madarait, nehogy az albán lelője, mert ők saját maguk akarják lelőni? Most ez hogy???

Még egyszer mondom, nem a vadászat korlátozásával van itt baj, hanem egy átgondolatlan barom törvénnyel, amelyik TILTJA a vadászatot!

Dino Tibor · http://www.alban.hu 2014.02.13. 13:21:13

Márpedig ez az egyetlen útja az állatok teljes védelmének egy olyan országban, ahol alapból nem tartják be a törvényeket...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.13. 14:31:43

@Dino Tibor: Látod ebben különbözik a véleményünk.
Szerintem meg a barom törvények az okai annak, hogy nem tartják be az emberek a törvényeket.

Meggyőződésem ugyanis, hogy az emberek nagyon nagy többsége mindenhol a Világon alapból törvénytisztelő, és becsületes. Itt is, Magyarországon is, meg Németországban is. Mondom ALAPBÓL törvénytisztelő.
Mivel Németországban kevesebb hülyén meghozott törvény van, ezért ott az emberek nagyobb %-ban tartják be a törvényeket, mint Magyarországon, vagy itt.

Miért lenne ez az egyetlen útja az állatok védelmének? Pont nem ez az útja. Ez egy nagyon rossz átgondolatlan törvény, amit pont a rendőr nem fog komolyan venni (merthogy a rendőr is vadász, azon kívül ha véletlenül ő pont nem vadász, akkor is igazságtalannak tartja a vadászokkal szemben). Akkor ki fogja majd ezt a törvényt betartatni az emberekkel? Edi Rama személyesen? Vagy a környezetvédelmi miniszter személyesen?

Még egyszer mondom, itt az embereknek nem a vadászat szabályozásával van a gondjuk, hanem a vadászat tiltásával!
süti beállítások módosítása