Albániába leginkább saját autóval érdemes utazni, a legrövidebb út Szerbián keresztül vezet. Magyarországon legendák keringenek a szerb rendőrök lehúzásairól - amik tapasztalataim szerint nem általánosak, engem még akkor sem szivattak ok nélkül, amikor Albania feliratokkal feldíszített autóval jöttem hazafelé az első albán terep rally versenyről.
Szóval ezek után mindenki azt hiszi, hogy az albán rendőrök is biztos utaznak a külföldi autósokra és a tőlük beszedhető büntetésekre.

Ebből annyi igaz, hogy az albánok is szeretnek külföldi rendszámú autóval járni otthon, így a rendőrök az ilyen autókat jobban leintik, de ha látják, hogy turisták ülnek benne, gyakran meg se állítják, továbbküldik. Persze előfordul, hogy megállítanak, de akkor is kedvesek, ha rájönnek, hogy tényleg külföldiek vagyunk, nem adócsalók.

Kivéve, ha vétettünk a szabályok ellen, olyankor büntetés vár ránk. ( Amit néha kedvesen ki lehet magyarázni, nekem Szerbiában is sikerült, bár nyelvtudás szükséges hozzá )
Ha mégis fizetnünk kell, akkor a következő tarifára számíthatunk:
Sebességtúllépés 10 km/h-val: 1-3 ezer lek
Sebességtúllépés 20 km/h-val: 2-6 ezer lek
Sebességtúllépés több mint 20 km/h-val: 5-15 ezer lek
Biztonsági öv be nem kötése: 1,500 lek.

Amúgy sem érdemes Albániában gyorsan menni, mert a közlekedés mindig tartogathat váratlan eseményt, ráadásul már mindenhol vannak trafipaxok is.
 

süti beállítások módosítása