Hogyan hagytam abba az idegeskedést egy életre?

1995-ben két hónapot töltöttem kinn Albániában. Akkor még sok probléma volt az országban, sok és hosszú áramszünet, vízhiány, közlekedési káosz a megszokott dolgok hiánya. Sokat kínlódtam emiatt: például amikor autót vezettem, percek alatt síkideg lettem, azon gondolkoztam, hogyan lehet ezt kibírni. Mindenen aggódtam. Ez két hétig tartott, de aztán megnyugodtam, mert ellestem az albánok technikáját, hogyan lehet stressz nélkül elviselni azokat a zavaró dolgokat, amiket nem tudunk befolyásolni, és hogyan lehet megtalálni a jót mindebben.
Később sok albán ismerősöm jött látogatóba Magyarországra, és mind azt kérdezte, hogy miért ilyen idegesek a magyarok, miért rohannak, miért olyan szomorúak. Amikor elmondtam, mindig sajnálkoztak. Aztán összekacsintottunk, hogy szegény magyarok nem tudják a titkot, amit minden albán tud, és amit most már én is tudok.
Szívesen megosztom mindenkivel ezt a titkot, amit könnyű elsajátítani.

Aki szeretne nyugodtan sokáig élni, az keressen meg, szívesen tartok neki egy személyre szabott tréninget, hogy utána ő is csak mosolyogni tudjon a többieken és a régi önmagán.

További információ: alban@jobbkezek.hu

Áprilistól repül a Wizzair Tiranába, és a június végi tapasztalatom szerint nem sok üres székkel. Sok magyar turista indult el velük Albánia felfedezésére. A nyár folyamán heti két járat indul, szerdán és vasárnap.
Szeptembertől viszont változik a menetrend: heti 3 járat lesz, kedden csütörtökön és szombaton. Az időpont is változik, Budapestről 13,25 száll fel a gép, 14,50-kor érkezik. Vissza Tiranából 15,30-kor indul és öt óra körül érkezik.
Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a turistaszezonon kívül hányan repülnek majd Tiranába. A Wizzairnek nagyjából mindegy, mert a magyar állam megtéríti a veszteségeiket, nekünk viszont egy jó lehetőség egy rövid kiruccanásra Tiranába vagy Durresbe.

Ez egy új tiranai múzeum neve. Nem növénytani hanem titkosszolgálati témájú. Az új, ortodox katedrálissal szemben levő régi házban volt a Sigurimi a régi albán titkosszolgálat egyik központja. 

A kiállításon rengeteg tárgy van, magnók fényképezőgépek egy rakáson. Érdekes a filmvetítő kisfilmje is. Az egyik teremben a falakra felírták a politikai foglyok nevét. Sajnos nem találtam meg Thoma bácsiét, de lehet, hogy más keresztnévvel van fent. 

Thoma Dardelli orvosnak tanult Magyaroroszágon 56-ban, utána hazarendelték és kényszermunkatáborba vitték mert részt vett a forradalomban.

Annak ajánlom a múzeum meglátogatását, akit különösen érdekel a téma, vagy szereti a 70-es évek technikáját. A jegyár magas 700 lek.

Vlora tengerpartja a kikötőtől délre régebben kies volt, a szabadstrand és a zárt fizetős strand között árusok, poros utak és elhanyagoltság várták a nyaralókat. Ezen változtatott a város vezetése, az utat eltolták a házak irányába - lebontva közben több kisebb épületet - és egy sétányt építettek közvetlenül a víz partjára, amögé meg egy parkot.
Sőt még egy kerek betonszigetet is építettek a parthoz közel. Ez a sziget apálykor előjön míg dagálykor eltűnik.
A neve is szép: A nap árnyéka. Esténként nagy élet van a tengerparti sétányon, érdemes arra sétálni annak, aki ott nyaral.
Aki Vlorában keres szállást, annak a Lungomare mellett is van apartman ajánlatom:

http://alban.hu/olcsonyaralas/dritan_apartmanok/

Megjelentek a 2017-es körutazások Albániába, látom sokan próbálkoznak.

Vannak akik már évek óta szervezik ezeket az utakat, vannak akik csak most kezdték el.
Van aki még a térképet sem ismeri, úgy szervez körutat, mint a Chemol travel, amelynek a programjából kiderül, hogy Berat és Vlora között van a Llogara hágó. ( Nem ott van, Vlorán túl )
Vannak olyan irodák is, amelyek bár régóta szerveznek oda utakat, mégsem képesek hibátlan programot írni.
A Proko például Dürresnek írja Durrest, katolikus templomokat mutat Beratban - csak ortodoxok vannak - és feleslegesen utaztatja az utasait Vlorába. A programnak ez a sora a kedvencem: "Az épület mellől mesés kilátás tárul elénk (túracipő)."
Van olyan iroda - Zseppelin - amelyik így hirdeti Tirana látnivalóit: Enver Hodzsa volt mauzóleuma - nem mauzóleum volt, hanem múzeum - és villája, az albán „Hundertvasser ház” ... Simán bevették az egyik poénomat amikor az egyik kicsicsázott tiranai lakóházat "Hundertwasser háznak" tituláltam. A helyiek Disney háznak hívják...
Vannak repülős körutazások is. Néhány iroda nem hitte el, hogy lesz közvetlen járat, így átszállással hirdeti a repülős útjait, vagy Korfuról hajóztatja át az utasait.
Vannak akik kihasználják a Wizzairt, és 5 napos körutakat hirdetnek. Az árak eltérnek, a Haris Travel Club például eleve drágábban adja az utat, magasabb reptéri illetéket is kér, sőt bevezetett egy újdonságot is: 8 eurót kér borravaló gyanánt. Elég sok csoportot vittem már ki, a Haris Travelnak is, de nem kértek sehol borravalót.

De szerencsére vannak jól megszervezett utak is.
Buszos kategóriában egy ékszerdoboz a Paradise Travel útja: kis csoport, jó országismeret és kényelmes program.
http://paradisetravel.hu/portfolio-item/albania-mas-kepp/
Már a honlapjuk is különlegesen szép.
Repülős 5 napos kategóriában a CarTour útja olcsóbb mint a konkurrencia.
http://www.cartour.hu/program-leiras/albania-rejtett-kincsei-korutazas-kozep-es-del-albaniaban-magyar-nyelvu-idegenvezetovel/14401058
Tengerparti nyaralást legjobban a szombathelyi Ventoura travel szervez.
http://www.ventouratravel.hu/index.php/644-albania-a-balkan-erintetlen-gyongyszeme-3

Érdemes őket választani.

Előnyaralás a tengerparton

2017.01.28. 12:59

Albánia április közepétől a legszebb arcát mutatja, kellemes az idő, mindenütt virágok nyílnak, az emberek kedvesek, az ételek és az italok finomak, a zene életigenlő. Ott könnyű elfelejteni a hideg telet és feltöltődni melegséggel.
Érdemes az elő - és persze az utó- szezonban kirepülni egy kicsit a hétköznapokból a mediterránba.
A Wizzair olcsó jegyeket árul Tiranába, én megfelelő szállást kínálok hozzá, reptéri tranzittal.
Egy négyszemélyes, vízközeli apartman vasárnaptól szerdáig csak 150 euró - a csomagban max. 4 főre szállás és 2 reptéri transzfer van -, de szerdától vasárnapig is csak 185 euró ugyanez. Sőt tengerre néző lakást is kérhetünk, és nézhetjük az erkélyünkről a tengeri naplementét.
De ha szállodára vágyunk, akkor 122 euró/fő áron pihenhetünk tengerparti ***-os szállodában, reggelivel.
További részletekkel itt szolgálok. Albánia repülővel.

Albánia kutyával

2017.01.23. 13:08

Egyre többen szeretnének a kutyájukkal együtt nyaralni Albániában. Erre van lehetőség. Kutyát bevinni Albániába kutyaútlevéllel lehet, 30 napnál régebbi oltások igazolásával. A határon megnézik az ebet, ha egészséges, akkor be lehet vinni.

Albániában a kutyák helyzete kicsit más mint nálunk. Pásztorkutyaként szöges nyakörvvel védik a nyájat a farkasok és medvék ellen, őrzik a tanyát. Kevesen tekintik őket házi kedvencnek, de már egyre többen tartanak kutyát a városlakók közül is.
A legtöbb albánnak még furcsa az a közeli kapcsolat kutya és ember között, amit mi már megszoktunk. Sokaknak még a turizmusban is furcsa, hogy valaki a kutyájával együtt utazik, pláne, hogy egy szobában is kar vele aludni. Emiatt sok apartmanban és a legtöbb szállodában nem engedik meg a kutyák bevitelét.
De vannak olyan megbízható apartmanok, ahol ez nem gond. Természetesen a kutyák által okozott kárt ezeken a helyeken is ki kell fizetni, illetve nem vállalnak semmilyen felelősséget a kutyával kapcsolatban.

Ezeknek az apartmanoknak a listája itt található, kérem klikkeljen erre a sorra.

Bunk'art

2017.01.18. 15:31

Ha Albánia akkor bunker, ezt már sokan tudják. Még sok helyen láthatóak az apró és a nagyobb bunkerek, de az igazán nagyok a föld alatt vannak, a hegyoldalakban, vagy a városok alatt. Egy ilyet már korábban megnyitottak Gjirokastrában, a vár alatt, de nemrég két új bunkermúzeummal bővült a kínálat.
Mindkettő Tiranában van. Az egyik a Dajti lába alatt - a Dajtira vezető lanovka végállomása mellett/alatt. Ez a nagyobb, itt több emeleten több folyosó várja a turistákat. Lehet látni korabeli eszközöket, Enver elvtárs szobáját, rengeteg tablót és képet, valamint különböző művészi installációkat. Érdekes és borzongató végignézni.
A belépőjegy 500 lek.
További leírást képekkel itt lehet találni róla magyarul.
De decemberben megnyílt a kis Bunk'art is, a lehető legjobb helyen, Tirana főterétől 100 méterre, a belügyminisztérium alatt. Kihagyhatatlan a Tiranába látogatók számára. Itt jóval kevesebb szoba van, de ízelítőnek nagyon jó. A berendezés, a tematika a nagy testvért idézi, minden értelemben.
A belépő itt is 500 lek.

Albánia Wizzairrel

2017.01.16. 14:09

A Malévnak már a rendszerváltás előtt is volt tiranai járata, de sajnos a csőd óta már nem volt semmilyen közvetlen összeköttetés a két ország között. De a magyar kormány noszogatására az adófizetők támogatásával 2017 áprilisától heti két járat repül Budapest és Tirana között.
Vasárnap és szerdán 15,10-kor indul Ferihegyről a gép, és 17,15-kor indul vissza. Tehát 3 vagy 4 vagy 7 éjszakát is tölthetünk Albániában. Ennyi idő alatt megnézhetjük Tiranát, pihenhetünk a durresi tengerparton vagy tehetünk egy körutazást is az országban.
Ajánlataimért a repülővel érkezőknek klikkeljen erre a sorra!

Edi Rama bejelentése szerint Albánia nem menti meg Görögországot, és nem engedi be az ott feltorlódott menekülteket. Így Albánia nem lesz tele menekültekkel, mint Görögország, ahol várhatóan feltorlódnak a Törökországból érkezők, és ha ilyen ütemben érkeznek, akkor 2016 nyarára már többszázezren lesznek.
A görögök persze fújnak, mert ők 25 éve minden albánt beengedtek, és hálátlanságnak érzik ezt a döntést.
Így aki nem akar menekültekkel találkozni, inkább Albániába menjen nyaralni, mint Görögországba.

Január végén volt 80 éves a legnagyobb élő albán író, Ismail Kadare.
A születésnapján avatták fel a felújított szülőházát, mint Kadare múzeumot és könyvtárat. Sajnos az író nem volt jelen, de ott volt a miniszterelnök és a parlament elnöke is.
A ház a Palortó negyedben van, nem messze az etnográfiai múzeumtól - ami Enver Hodzsa szülőháza volt. 
Érdemes megnézni!

2016 február egytől az egyszerű buszjegy 40 lek - kb 90 Ft - lesz Tiranában. 
A havi bérlet 1 800 lek, minden vonalra.
A parkolás is fizetős lesz a belső területeken, 100 lek/óra lesz a díj. Érdemesebb tehát kijjebb parkolni, és bebuszozni a Belvárosba.

Hollmi kincse

Címkék: kincs Kolonja Hollm régészeti lelet

2015.10.14. 12:14

Hollm egy vár, Kolonjában, Erseka és Korça között. Itt találtak 23 éve egy fémedényt tele pénzzel az isz. 4-6 századból. Ezen a környéken ma sem ritka, hogy ókori pénzeket, eszközöket, díszeket találnak a helyiek, miközben művelik a földjeiket. A környéken több más vár, és jó néhány tömbsír is van. Mivel erre vezettek az ókorban az utak, ezért sok csata helyszíne is volt ez a terület.
Sajnos nincs saját múzeumuk, a talált kincsek java része albániai múzeumokban van, de sok kerülhetett kézen-közön külföldre is. Tipikus albán történet: a föld kincseit aprópénzért herdálják el...

220414501.jpg
Október 7-én a tiranai miniszterelnökség épülete előtti parkban ingyenes rock koncert lesz. Fellépők:
szerb, koszovói és albán rockegyüttesek a nyolcvanas évekből.
A koncert mottója: a zene összeköti az embereket.
Gondolom emögött is Edi Rama miniszterelnök van, aki ellátogatott Belgrádba is, és sokat tesz a két nép közeledéséért. Nem egyedülálló ez a közeledés a zenében, gyakran láttam szerb énekesnők koncertjeit hirdető plakátot Tiranában, ahogy szerb turbórock is látható néha az albán tv-ben.
Nem tudom Szerbiában turnéznak-e albán zenekarok...

Nemrég letették az alapkövét Albánia leendő legnagyobb yacht kikötőjének. A 15 millió dolláros fejlesztés a város központjánál, a sétánynál, a kikötő mellett fog felépülni, kb. ötszáz hajó befogadására tervezik.
Jelenleg csak egy igazi yacht kikötő van Albániában, Orikumnál.

Azaz a Kukes-Durres autósztráda. A díja várhatóan 5 euró lesz, talán már szeptember 15-től.
Részletek később.

Az utazók és útikönyvolvasók segítségét kérem. Mivel lassan elfogy az Albánia útikönyv utolsó kiadása, ezért jövőre új fog megjelenni. Ahhoz kérem a kiutazók segítségét, hogy küldjenek minél több aktuális infót, ami a könyvben levőhöz képest változott. Gondolok árakra, nyitvatartási időkre, utakra esetleg megszűnt vagy új látnivalókra. Mindenki hozzászólását, levelét szívesen veszem.
Köszönöm: Dienes Tibor

Kétszer jártam ezen a csodálatos helyen. Mivel egy működő katonai bázison belül van, ezért már bejutni is érdekes volt - elvették az útlevelet, külön kísérőt kaptunk. Orikos város romjai még nem voltak teljesen feltárva, de az igazi élmény így is a katonai bázis volt: a rozsdásodó ismeretlen típusú teherautók, a móló mellé hármasával kikötött tengeralattjárók, amiket persze tilos volt fotózni.
2015-ben megújult a park, a burjánzó növényeket kiirtották, új táblákat szereltek fel. Érdemes megnézni, az öböl mellett vezető út végénél.

...utolsó kiadása is. Sajnos a fogyasztói szokások változása miatt nem biztos, hogy lesz új papírkiadása a könyvnek. Érdemes tehát gyorsan megvenni. Aki tőlem veszi, annak szívesen dedikálom!

albanutikonyv.png

Akinek nincs autója, annak elég nehéz kijutnia Albániába Magyarországról. Átszállás nélkül nincs is erre semmilyen mód.
De 2015 nyarán a TST Tours közvetlen buszjáratokat indít Budapestről Durresbe. Ezek a buszok péntek este indulnak és rövid megállókkal szombaton délután érkeznek a tengerpartra. Visszafelé szombaton délután indulnak és vasárnap délelőtt érnek haza.
Ami a legjobb: az utazás ára oda-vissza csak 28,000 Ft/fő.
A várható indulási időpontok:
Június 19 - 28 ( Kivételesen Szegedről indul és oda érkezik )
Július 17 - 26 
Július 31 - Augusztus 9
Augusztus 14 - 23
Szeptember 4 - 13

Mivel a busz utasainak nem kötelező az iroda szállásajánlatai közül választaniuk, ezért az általam kínált szállásokkal összeállítható egy olcsó nyaralás.
( Pl. egy hét 2 főre a Gudeljan panzióban reggeli nélkül csak 60 euró/fő, azaz kb. 19 000 Ft. Ehhez jön még a busz 28 000 Ft-os költsége, így már 47 000 Ft-ból nyaralhatunk egy hetet. )

További Durresi szállásajánlatok: http://alban.hu/durres/durres_apartman/

 

Megújult a vasút!

Címkék: vonat Albán vasutak

2015.05.27. 12:40

Legalábbis részben. Néhány éve zárták be a tiranai pályaudvart, ahonnan nyugat felé mentek a sínek, hogy elérjék az ország azon pontjait, ahová vasút vezetett: Shkodrát, Vlorát és Pogradecet. 
Azóta a pálya leromlása miatt Pogradec helyett csak Librazhdig jár a vonat és a tiranai állomást is bezárták, ahogy a napi két vonatpárból is csak egy maradt a fenti irányokba.
A vasút további romlása és lassú eltűnése a személyszállításból nem volt kétséges eddig, hiszen hiába írták alá a nemzetközi egyezményt 10 éve, nem indult személyvonat Montenegró felé sem, a szerelvények lassúak és lepusztultak voltak.

Ezt akarja az albán kormány megfordítani és több millió lek beruházásával a legforgalmasabb szakaszon - Tirana és Durres között - modernizálják a vasút közlekedést. Egy új szerelvényt állítottak össze, felújított mozdonnyal és két felújított vagonnal - még WC is van! A napi 7 járat sajnos még nem jut el Tiranába, csak a várossal szomszédos Kashar felújított állomásáig. A menetjegy Kashar és Durres között 70 lek, amihez még a 30 lekes buszjegy is hozzájön Tiranából. Így is olcsóbb mint a 160 lekes buszjegy a két város között, ráadásul ide bérletet és retúrjegyet is lehet venni. Újra érdemes vonatozni Albániában!

Íme a 2015-ös menetrend:

 

A korrupció megöli a jövőnket!

Címkék: korrupció

2015.05.08. 15:18

Ezzel a szlogennel látogatta meg a tiranai amerikai nagykövet és az albán oktatási miniszter az egyik elbasani gimnáziumot.
Azért ezt a gimnáziumot, mert onnan egy diák levelet írt a miniszter asszonynak, mert  az iskolában a tanárok gyerekeivel kivételeznek. Konkrétan a kémia tanárt vádolták.
A miniszter asszony elmondta, hogy igen, ez is korrupció, és a korrupciót csak úgy lehet kiirtani, ha mindenki mindenhol harcol ellene, és bátorította a diákokat erre.
Hajrá albán gimnazisták!

Nem, ez nem áprilisi tréfa. Ilyenkor még komoly hó van a hegyekben. Llogarán most 25 cm-es a hó vastagsága, de ha az Albán Alpokban fekvő Theth-be akarunk menni, akkor Therthora hágón májusig nem tudunk átkelni a méteres hó miatt.Ugyanígy hűvös van a magasan fekvő városokban is, Korçában és Kukesben nem ritka a tavaszi hó.

Persze a tengerparton már jó meleg van áprilisban, de arra azért készüljünk fel, hogy a víz még hideg, és a levegőt is jócskán lehűti.Tavasszal általában melegebb van a tengertől távolabbi városokban, mint a víz közelében.

Érdemes április végén, május elején utazni az albán Riviérán, ilyenkor tényleg a virágok Riviérája lesz belőle, színes hegyoldalakkal.

Aranystrand Vlorában

Címkék: Vlora Homokos strand

2015.03.18. 11:03

Vlorában elkezdték kiépíteni a városi sétányt a kikötő és az alagút között. Első lépésként az út melletti éttermek és kisebb építmények tűntek el. Később épül meg az új út, és a vízparti sétány. A strandot is megújítják, 6 000 kamionnyi sárga homokot hordtak a vízpartra. El is nevezték a helyiek aranystrandnak.
Aki szereti a nyüzsgő helyeket és a különböző strandokat, annak érdemes Vlorában nyaralni, hiszen a városi homokos strandon túl sziklás, majd kavicsos part várja a nyaralókat.
Vlorai szállásajánlatokat itt találnak: http://alban.hu/vlore/vlora-szallas/

letoltes.jpg

Mert a lengyelek már január-februárban lefoglalják a legjobb szállásokat a főszezonra. 
Mivel nem csak magyaroknak, hanem lengyeleknek is kínálok apartmanokat, látom, hogy már a tél folyamán milyen sok konkrét megkeresést kapok, és már foglalják is le a legjobb szállásokat augusztusra.
Érdemes tehát most körülnézni, mert tavaszra már a javát elviszik. 
Ezt egyébként az albán ismerőseim is megerősítették, sok lengyel már ősszel lefoglalja az apartmant.

Ne hagyjuk, hogy elvigyék az orrunk elől a legjobb helyeket!

Olcsó szállások a tengerparton: http://alban.hu/olcsonyaralas/