A raki Albániában nem ánizspálinkát jelent - az az uzo - hanem igazi gyümölcspárlatot. Elsősorban szőlőből - nem törkölyből - készítik, a raki rrushi kb 40 alkoholfokával a legerősebb raki. De inkább a gyengébb 15-20 fokos párlatokat isszák.
A szőlőn kívül szilvából készül a legtöbb raki, de ittam már kint alma, szeder és som rakit is. Fügéből viszont nem készítik. Az albánok keveset isznak, az amúgy is gyenge italukból, a részegeket lenézik, szamárnak nevezik. Innen a mondás is: Részeg mint az albán szamár!
Aki szeretné kipróbálni milyen az albán raki, jöjjön el velem egy raki- és borkostoló túrára:
http://www.alban.hu/korutazas_15.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://mediterranszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr251809094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám · http://abszint.com 2011.10.03. 22:00:37

Igazából a török rakı is igazi gyümölcspárlat (általában szőlő, bár régebben törköly volt), csak ánizzsal együtt lefőzve. Pontosan azért ugyanaz a nevük, mert mindig gyümölcsből készül, csak az ánizs változik.

Az ouzo és a rakı pedig véletlenül sem ugyanaz.