Giovanni Cimbalo a Bolognai egyetem professzorának cikke szerint példát kellene vennünk az albánokról, ha vallási békéről van szó.
Igaza van, Albániában a vallás nem meghatározó egy ember megítélésében. 1967-ben mindegyik vallást betiltották, 1991 óta mindegyik szabadon gyakorolható. Az ország lakosságának kb. 75 %-a muzulmán gyökerű, de Albánia nem nevezhető muzulmán országnak. 15 % ortodox keresztény, a többi katolikus. Albánia a központja a világszerte elterjedt bektashi vallásnak, amely szúfi mohamedán szekta és a megbékélést hirdeti. Tagjai isznak alkoholt, szeretik a zenét és a táncot, valamint mindenkivel jóban akarnak lenni.
A vallási közösséget nyitottak, szívesen megünneplik egymás ünnepeit - mindegyik vallás főünnepe állami ünnep is. Nemrég a vízkeresztkor szokásos tenger alatti keresztkeresést egy muzulmán ifjú nyerte, és így ő kapta az áldást a keresztény paptól.
A legnagyobb vallási felzúdulást néhány éve az okozta, hogy egy buzgó amerikai hittérítő - akik a 90-es évek elején ellepték Albániát, de sok vizet bnem zavartak - hatalmas keresztet állított egy muzulmán falu fölé a hegyoldalra. Aztán elvitték egy katolikus falu mellé a keresztet, hamar béke lett.
Az albánok nem is értik, hogyan lehet valakit a vallása után megítélni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mediterranszereto.blog.hu/api/trackback/id/tr161786273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.